Herken chronische pijn bij ouderen

Chronische pijn bij (kwetsbare) ouderen komt vaak voor, maar wordt niet altijd herkend. Daardoor is nog altijd sprake van onderbehandeling. Reden genoeg voor pijndeskundige Marion Giesberts om een Challenge-toets te wijden aan dit onderwerp.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Chronische pijn bij ouderen
De kans dat deze mevrouw chronische pijn heeft, is groter dan je denkt (Foto: Hollandse Hoogte)
Dit artikel is ook verschenen in Nursing-magazine juli/augustus 2017

In 2011 verscheen de Verenso-richtlijn Pijn bij Kwetsbare ouderen.2 Daaruit bleek eens en te meer dat verpleegkundigen onmisbaar zijn bij het signaleren van pijn bij ouderen. Omdat zij pijn bij ouderen niet altijd herkennen of denken dat het bij ouderdom hoort3, was er zelfs een speciale handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden aan de richtlijn toegevoegd. Hebben verpleegkundigen sindsdien een stap gemaakt met betrekking tot het signaleren en behandelen van pijn bij ouderen? Pijndeskundige en voormalig pijnconsulent Marion Giesberts (die namens E-Nursing, platform voor online zorgcursussen, de Nursing-Challengetoetsen

1
3090

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.