Heupfractuur bij ouderen: nieuw behandelmodel blijkt succesvol

Een nieuw behandelmodel van Ziekenhuisgroep Twente zorgt voor lagere sterftecijfers onder ouderen met een gebroken heup. Verpleegkundigen spelen hierin een belangrijke rol.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Verpleegkundige aan het bed bij een oudere patiënt
Wees bij ouderen met een heupfractuur vooral alert op delier, blaasontsteking door een katheter en longontsteking (fotografie: Arno Massee)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine mei 2017.

Een gebroken heup is voor veel kwetsbare ouderen het begin van het einde. Landelijk overlijdt ongeveer maar liefst één op de drie 65-plussers binnen een jaar na een heupfractuur.1 Bovendien herstelt maar net iets meer dan de helft tot het niveau dat ze voor de val hadden, en treden bij maar liefst 43% complicaties op.2

Sinds 2008 werkt Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) met een nieuw behandelmodel voor deze kwetsbare groep, en wist daarmee het sterftepercentage binnen een jaar na de fractuur terug te dringen van 35 naar 23%. Ook hadden ouderen

0
598

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.