Patiënten die overlijden, het hoort bij je werk. Maar tijdens de coronatijd gebeurde dat uitzonderlijk vaak, soms op een heftige manier. Bovendien kon je niet altijd de benodigde zorg verlenen. Hoe kijken verpleegkundigen daarop terug? ‘Het stoort mij dat er weinig aandacht meer is voor de enorme impact die de coronatijd heeft gehad op zorgverleners.’
Premium‘Zelden heb ik iemand zo
Goed stuk, ik denk inderdaad ook dat er meer aandacht moet komen voor de continue stress (vooral tijdens de Corona pandemie) Verpleegkundige vallen met enorme hoeveelheden uit. Soms voor een paar dagen tot weken andere voor langer. Allemaal door klachten van langere periodes van stress. Ikzelf ben aan het herstellen van een burn-out (al vanaf sept 2021). De langdurige blootstelling van stress op werk en in privé door de Corona pandemie maakt het nog steeds lastig om vooruit gang te boeken in mijn re-integratie. Werk doet er alles aan om me zo goed mogelijk te begeleiden bij de re-integratie. Een psycholoog, collega’s, leidinggevende en de support van familie is echt geweldig. Maar het vergt veel tijd en veel doorzettingsvermogen om weer te herstellen.
Hopelijk kunnen we door erover te praten voorkomen dat meer verpleegkundige langdurige stress ondervinden en eventueel een burn-out oplopen. Ik denk vooral dat het op korte termijn goed is om ook als verpleegkundige hulp te vragen als je voelt dat de stress teveel is. Er is echt hulp!!!! En laten we niet vergeten dat we als team dit bespreekbaar maken.