Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoe voorkomen we dat jonge collega’s uitvallen?

Een te hoge werkdruk en te weinig begeleiding en doorgroeimogelijkheden. Veel beginnende verpleegkundigen (overwegen om te) stoppen met het werk. Hoe komt dat, en hoe kunnen we dat voorkomen?
Foto: iStock
Premium

tekst: Sigrid Starremans, Iris van

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Is hier sprake van de zoveelste compleet misplaatste grap? Iedereen kan weten wat de oorzaak is van een en ander en iedereen kan eveneens weten dat er met een grote boog om heen gelopen wordt en niet in de laatste plasts de beroepsverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen en verzorgenden. Het compleet onzinnig registreree schijnt maar niet gestopt te kunnen worden; hooggekwalificeerde doorlopende bijscholing zit er niet in; toekomstpers0ectief is niet bepaald echt aanwezig; een toepingensalaris is nog steeds standaard; mede beslissingsbevoegdheid binnen alle lagen binnen de instllingen is nog steeds niet realiseertbaar. Wanneer je je baan kwijt wilt moet je vooral aangeven dat er vermeende misstanden zijn of zelfs dat vermeende strafbare feiten gepleegd worden. Ze weten je te vinden. Machthebbers pikklen echt niets van het gewone werkvolk. In 1979 renden verplegenden en verzorgenden de straat op en smeekten om meer handen aan bed. We zien wat er gebeurd is de afgelopen veertig jaar. Elke dag lijden duizenden mensen nodeloos in de zorg en dit al decennia lang;. En de beroepsverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen zijn, of niet in staat, of niet bereid om eensgezind, gezamenlijk alleszins redelijke eisen te formuleren en vervolges ook af te dwingen. Met Calimero gedrag bereik je helemaal niets. Arme ”centraal staande” patienten, clienten, bewoners, mantelzorgers en (leerling) verpleegkundigen en verzorgnden.

  2. Lees alle reacties
  3. Het verbaasd me elke keer weer waarom we het beestje niet bij de naam noemen en ook niet daar beginnen waar interventies nodig zijn! Hoge werkdruk en weinig begeleiding is met betrekking tot dit onderwerp het effect van de cultuur en de mentaliteit. Het zou fijn zijn als het management, de teams zelf én de individuele zorgmedewerkers zich persoonlijk verantwoordelijk gaan voelen voor het leed dat wordt aangedaan. Het is dé belangrijkste factor om kwaliteit van zorg te verbeteren. Naast dat je je kunt voorstellen dat het een groot effect heeft op de cliënt, bewoner of patiënt. Dat lijken we voor t gemak te vergeten.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.