Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Impact: de wereld rond

Een jong stel met plannen voor een wereldreis komt onverwacht terecht op de afdeling neurologie van verpleegkundige Velthuys.

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine februari 2016

Ze zouden op wereldreis gaan. Een jaar lang samen genieten vanuit een backpack. Tussendoor wat geld verdienen met fruit plukken, dieren verzorgen en jeugdherbergen schoonmaken. Hij had zijn baan opgezegd en zij nam onbetaald verlof. De wereld lag aan hun voeten, wat kon er nog mis gaan?

Bucketlist

Drie jaar geleden hadden ze elkaar ontmoet bij een wederzijdse vriend, zijn beste vriend. Twee jaar later trok hij bij haar in en werden er serieuze toekomstplannen gemaakt. Het woord kinderen viel, maar het werd al snel duidelijk dat ze voor die tijd nog wat van het leven wilden genieten. Een wereldreis werd toegevoegd aan de bucketlist en voor ze het wisten, hadden ze een ticket gekocht en familie, vrienden en werkgevers ingelicht.

Migraine

Hij moest van haar nog wel eerst langs de huisarts. Zijn migraineaanvallen kwamen frequenter en werden steeds heviger, dus betere on-the-road pijnmedicatie was wel gewenst, zei ze overtuigend. Hij stelde het bezoek uit tot een week voor de trip. De huisarts wilde toch de neuroloog even laten kijken. Op donderdag lag hij in de ct-scan en die middag nam ik hem op, op afdeling neurologie met een multiforme glioblastoom. Een graad vier hersentumor met zeer slechte prognose. Daar ging de wereld! Hij rolde onder hun voeten vandaan.

Liefdevol

Ze deden hun verhaal heel rustig toen ik met rode wangen de anamnese afnam. Ze waren slechts drie jaar ouder dan ik. Het raakte me. Ik luisterde soms met waterige ogen naar wat ze vertelden, vooral op de momenten dat hij haar liefdevol aankeek en vertelde over de mooie dingen die nog hadden moeten komen. Zo jong en tot voor kort nog een heel leven samen voor ogen. En hier zaten ze nu, en het leek alsof ze samen de hele wereld aankonden. Zelfs met de prognose die nu was gesteld.

Nieuwe start

Op maandagochtend hadden ze eigenlijk moeten inchecken op het vliegveld. Het vliegtuig vertrok zonder hen. Op maandagavond kreeg hij bij ons op de afdeling een groot insult. Ik regelde die week vervoer naar huis, waar hij uiteindelijk zou gaan sterven. ‘Uiteindelijk’ bleek slechts drie weken later vertelde zijn vriendin die ons, een jaar later, bloemen en duizenden dankwoorden kwam brengen. Aan haar zijde stond zijn beste vriend, de wederzijdse vriend die hen had samengebracht. Ze vonden steun bij elkaar. Een maand geleden is hij bij haar ingetrokken. Een nieuwe start met nieuwe kansen op een betere toekomst, en nieuw leven op komst. Een klein wereldwondertje.

illustratie Bernet Ragetli

Meer lezen van ‘Zuster Velthuys’? Ga naar haar blog:

http://zustervelthuys.com
———————————————————–

Heb jij ook iets bijzonders meegemaakt? Mail dan naar francine.aarts@bsl.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.