Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: oudere patiënten te lang op SEH

Door de bezuinigingen in de ouderenzorg gaan minder ouderen naar een verpleeghuis. Het gevolg hiervan is dat ze vaker op de SEH belanden. Dit komt doordat mantelzorgers of de ouderen zelf niet snel genoeg doorhebben dat er extra zorg nodig is.
Wetenschap

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine mei 2017.

Oudere patiënten verblijven vaak te lang op de spoedeisende hulp (SEH). Dat blijkt uit het promotieonderzoek van maag-darm-leverarts Irene Vegting. Door de bezuinigingen in de ouderenzorg gaan minder ouderen naar een verpleeghuis. Het gevolg hiervan is dat ze vaker op de SEH belanden. Dit komt doordat mantelzorgers of de ouderen zelf niet snel genoeg doorhebben dat er extra zorg nodig is.

In haar onderzoek bestudeerde Vegting in 2010 vier weken lang de SEH van het VUmc in Amsterdam. Daar kwam uit dat 13 procent van de patiënten langer dan vier uur op de SEH verbleef, merendeels patiënten ouder dan 65. (Vier uur is een grens die in Groot-Brittannië wordt aangehouden voor behandeling op de SEH, omdat daarna de kans op complicaties groter is.) Oudere patiënten kunnen vaak niet naar huis, omdat ze zichzelf daar niet kunnen redden, maar er is vaak ook geen ruimte voor opname op een afdeling.

Om deze doorstroom soepeler te laten verlopen besloot het VUmc de coördinatie op de afdeling te verbeteren. Specialisten hoeven minder lang op elkaar te wachten, waardoor de diagnose en behandeling sneller gaan. Ook is er een Acute Opname Afdeling (AOA) gecreëerd, waar patiënten twee dagen kunnen verblijven.

De doorstroming van 65-plussers op de SEH blijft een punt van zorg

In 2012 is het onderzoek nogmaals gedaan. Nu kwam het aantal uit op 11 procent. Twee procent minder dan in 2010, maar nog steeds redelijk veel. Vegting concludeert dan ook dat er nog meer verbetering nodig is in de werkprocessen. Ook kan er worden gekeken naar de inzet van de Early Warning Score om patiënten te identificeren die ongemerkt achteruitgaan.

Irene Vegting. Studies on improvement of efficiency in ambulatory care.
Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, maart 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.