Is onze werkwijze rond IABP evidence-based?

De intra-aortale ballonpomp (IABP) wordt toegepast bij cardiologische patiënten, bijvoorbeeld na een hartinfarct of hartoperatie. Een IABP vormt een tijdelijke mechanische ondersteuning van de linkerventrikelfunctie, en werkt volgens in- en deflatie van een met heliumgas gevulde ballon.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Casus

De intra-aortale ballonpomp (IABP) wordt toegepast bij cardiologische patiënten, bijvoorbeeld na een hartinfarct of hartoperatie. Een IABP vormt een tijdelijke mechanische ondersteuning van de linkerventrikelfunctie, en werkt volgens in- en deflatie van een met heliumgas gevulde ballon. Dit verhoogt de coronaire perfusiedruk en verlaagt de afterload (nabelasting). Hierdoor verbetert het aanbod van zuurstof en vermindert de zuurstofbehoefte van de hartspier. Verpleegkundigen vragen zich af of hun zorg bij het bewaken, verzorgen, ontwennen en verwijderen van een IABP bij een cardiologische patiënt evidence-based is.

1 Formuleer je vraag

(P=patiënt of probleem, I=interventie,

0
165

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.