Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kerst 2021: dit is het verlanglijstje van verpleegkundigen

Wat moet er in 2022 voor jou écht veranderen om het vak met plezier te blijven doen? Nursing stelde deze vraag op Instagram (@nursingvoorverpleegkundigen), dit is de top 3 van meest voorkomende antwoorden.
Een verpleegkundige in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht tijdens kerst 2020. Foto: ANP
Een verpleegkundige in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht tijdens kerst 2020. Foto: ANP

Top 3

 1. Minder werkdruk / Werkdruk omlaag / meer nieuwe collega’s. Roos: ‘De bezetting moet beter, er zijn veel te weinig collega’s. Ik ben er klaar mee. Vandaag is mijn laatste dag in het ziekenhuis.’
 2. Meer salaris. Wout: ‘En graag meer dan de inflatie, zo’n 5,1%’
 3. Weg met covid-/cohort-afdelingen. Tinus: ‘Richt de covidzorg standaard in zodat steeds op- en afschalen niet nodig is! Ik ben klaar met dat gepingpong naar andere ziekenhuizen of specialismen.’

Zeggenschap

Ook meer zeggenschap wordt een aantal keren genoemd. Joanne: ‘We mogen echt wel wat meer in de schijnwerpers staan. De zorg is een ondergeschoven kindje.’ Robin: ‘Het is tijd dat er geen beslissingen meer over verpleegkundigen worden genomen, zonder ons verpleegkundigen.’

Psychisch welzijn

Ook moet er meer aandacht komen voor het psychisch welzijn van verpleegkundigen, vindt een aantal reageerders. Marisca wil graag meer respect voor haar vrije tijd. ‘Dus geen appjes en vragen op vrije dagen.’ Zaken rond het rooster worden ook vaak genoemd, zoals meer vakantie-uren en flexibele werktijden voor ouders met schoolgaande kinderen en gratis parkeren bij de instelling.

Liefde

Het aantrekkelijker maken van de opleiding en het vak voor nieuwe aanwas is ook een veelvoorkomende wens. Marijke: ‘Die hebben we zo hard nodig!’ Marita zou meer landelijke aandacht willen voor haar en haar collega’s in de wijk: ‘Het gaat nu altijd over de ziekenhuizen.’ Daniëlle heeft nog een boodschap voor alle verpleegkundigen in Nederland: ‘Ik wens iedereen veel liefde toe in 2022!’

Wat is jouw wens voor 2022? 

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De enige manier om tot Den Haag door te dringen en een rechtvaardige loonsverhoging te bewerkstelligen is helaas staken. Kijk maar naar het onderwijs en de schoonmaakbranche. En omdat we dat nu eenmaal niet kunnen, blijven we aanmodderen met loonsverhogingen in de marge.
  Extraatjes voor de publieke beroepen zou ook helpen, zoals gratis parkeren, korting op theater- en bioscoopbezoek en dergelijke. Verder zie ik meer in een aparte CAO voor verpleegkundigen. Waarom moet een hele organisatie, zoals een ziekenhuis, meeprofiteren van de waardering voor ons werk? En het moet maar eens afgelopen zijn dat hoe verder je van het bed staat, hoe meer je verdient.

  • Jammer dat5 honderdduizenden zorgprofessionals niet in staat zijn om alleszins redelijke eisen op te stellen en deze ook nog eens weten af te dwingen. Zolang deze beroepsgroep niet voor zichzelf en dus ook niet voor de centraal staande patienten, clienten, bewoners kunnen opkomen stelt al hun geroep 0,0 iets voor en blijft het voor bestuurders, bewindspersonen en volksvertegenwoordigers alle dagen carnaval.

  • Als je niet knokt voor je wensenlijstje dan wordt het helemaal niets. Het beroep is inmiddels al zo ver weggezakt dat mantelzorgers nog meer uitgebuit gaan worden om (leerling) verpleegkundigenn en verzorgenden te gaan ontlasten. Het speelt al meer dan veertig jaar en wat heeft de beroepsgroep die veertig jaar voor elkaar gekregen met al haar wensenlijstjes?

 3. Zolang beroepsverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen en verzorgenden niet in staat zijn om eensgezind een alleszins redelijk eisenpakket samen te stellen en geen strategie kunnen bedenken om deze af te dwingen, blijft zij de beroepsgroep waar bestuurders en de politiek en ook de zorgverzerkeraars zich om rot kunnen blijven lachen. Vanaf 1979 is dat toch al bekend dat deze beroepsgroep het speeltje is van machthebbers omdat hun macht niets, of ampertjes iets voorstelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.