Korte rusttijd tussen diensten: vaker ziek

Verpleegkundigen die minder dan elf uur rusttijd krijgen tussen diensten, melden zich vaker ziek. Dat blijkt uit Noors onderzoek. Tot verbazing van de onderzoekers hadden nachtdiensten geen effect op het aantal ziekmeldingen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Nachtdiensten bleken geen effect te hebben op het aantal ziekmeldingen
Roostering kan grote invloed hebben op de slaap en gezondheid van verpleegkundigen. (Foto: iStock)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine januari 2017.

De resultaten van het onderzoek zijn niet mis. Wie één korte rusttijd (minder dan elf uur rusttijd tussen twee diensten) per maand in zijn rooster heeft staan, heeft 6,4% meer kans op ziekmelden in de maand daarna. De verpleegkundigen uit het onderzoek naar het effect van rusttijden hadden gemiddeld drie korte rusttijden per maand in hun werkrooster. Voor hen is het risico 20,5% hoger, concludeerden de onderzoekers. Zij raden daarom af om überhaupt nog korte rusttijden in te plannen. ‘Korte rusttijden zijn meestal niet nodig om de planning rond te krijgen’, aldus

0
219

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.