Kritiek op uitvoeren van niet-verpleegkundige taken

Verpleegkundigen doen ze massaal: niet-zorggerelateerde klussen. Het uitvoeren van deze taken staat ter discussie, vooral nu het personeelstekort de pan uit rijst. Horen ze er gewoon bij, of is het tijd ermee te stoppen?
Lampen vervangen, materialen schoonmaken, niet meer doen?

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine december 2017

‘Naast dat ik verpleegkundige ben, ben ik op de werkvloer ook voedingsassistent, vuilnisman, schoonmaakster, geestelijk verzorger, secretaresse, psycholoog, technische dienst, telefoniste, maatschappelijk werkster, apothekersassistent en natuurlijk de ogen en oren van de arts’, grapt verpleegkundige Janneke op de Nursing-FB-pagina. Ze reageert op de discussie over ‘onnodige’ taken in de zorg.

Postoelen soppen, postvakken legen, bloemenvazen schoonboenen, lampen vervangen, lakenpakketjes maken, onderzoeken aanvragen, patiëntenkamers dweilen, medicijnvoorraden bijhouden. Het zijn taken die niet direct de patiënt ten goede komen en die anderen kunnen doen, zo luidt de boodschap van beroepsvereniging V&VN. Zij riep verpleegkundigen

0
2019

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder