Casus wondzorg: madentherapie bij gangreen in diabetische voet

Een oudere dame met diabetes ontwikkelt een diabetische voet met gangreen. De wondgenezing verloopt moeizaam, maar maden brengen uitkomst.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine oktober 2017

Mevrouw Cornelis (86) is sinds 2004 insulineafhankelijk door diabetes. De arts stelt in datzelfde jaar veneuze insufficiëntie vast. Een jaar later komt daar de diagnose perifeer arterieel vaatlijden bij. Mevrouw lijdt tevens aan diabetische retinopathie, gonartrose, jicht en is rolstoelgebonden. Mevrouw Cornelis dementeert sinds een jaar, heeft geen ziekte-inzicht en is erg angstig. Ze woont in een verpleeghuis. Onlangs heeft ze bij een val haar linkerbeen gebroken. Er is operatieve plaatfixatie van een femurschachtfractuur bij een totale heupprothese links uitgevoerd. Postoperatief bleek de vascularisatie van het linkerbeen bedreigd. Daarvoor ging mevrouw

0
1092

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.