Magneetziekenhuis voor en door verpleegkundigen

Verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het eerste officiële ‘magneetziekenhuis’ van Europa, zijn trots op hun nieuwe status. ‘Deze erkenning is de bekroning voor waar we al jaren voor staan.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Danny Van heusden, Marie Misselyn, An Pauwels UZA is het eerste magneetziekenhuis in Europa. Foto: Frank Bahnmüller

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine februari 2018

Wat is er typisch aan een magneetziekenhuis? Met stip op één: verpleegkundigen die een hoge mate aan autonomie hebben. Ook krijgen ze stimulansen voor bijscholing en hebben ze een stem in de leiding van het ziekenhuis. Dat zijn enkele belangrijke ‘magneetkrachten’. De tevredenheidsscore ligt er ook hoog, zowel bij verpleegkundigen als bij patiënten.

Magneet

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) ging de mosterd voor dit concept een tiental jaar geleden halen in de Verenigde Staten. Veel ziekenhuizen hadden daar in de jaren ’80 een tekort aan verpleegkundigen. Tenminste, het probleem was niet het

0
1806

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.