Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgers beter voorbereid op zorgtaken na samenwerking met verpleging

Wanneer mantelzorgers in het ziekenhuis samenwerken met verpleegkundigen als zorgpartners, voelen zij zich beter voorbereid op de zorgtaken die hen thuis te wachten staan. Dat concludeert verpleegkundige en gezondheidswetenschapper Ellen Hagedoorn in haar proefschrift.
vergrootglas

In een van haar studies vroeg Hagedoorn mantelzorgers van thuiswonende ouderen (70+) om een enquête in te vullen. De ouderen waren allemaal minimaal 2 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis. Mantelzorgers die een hogere mate van samenwerking hadden ervaren met de verpleegkundigen in het ziekenhuis, voelden zich beter voorbereid op hun zorgtaken na het ontslag.

Verbetering mogelijk

De mantelzorgers beoordeelden de samenwerking met de verpleegkundigen op 3 punten: vertrouwen in de verpleging, toegankelijkheid van de verpleegkundige en medezeggenschap in beslissingen. Gemiddeld beoordeelden de mantelzorgers de samenwerking met de verpleging met een score van 67 op een schaal van 100 en de mate waarin zij zich voorbereid voelden op de zorg met een 53. Er is dus nog verbetering mogelijk op het gebied van die samenwerking.

Patiëntuitkomsten zijn beter als mantelzorgers zich voorbereid voelen

Minder pijn

In totaal vulden bijna 300 mantelzorgers de enquête in. De patiënten werden verpleegd op 22 afdelingen van 5 ziekenhuizen in Nederland. Uit eerder onderzoek bleek al dat patiëntuitkomsten beter zijn als mantelzorgers zich voorbereid voelen op hun zorgtaken. Patiënten hebben dan minder pijn, functioneren beter en hebben minder psychische klachten.

Ellen Hagedoorn. Collaborative partnership between family caregivers and nurses in the care of older hospitalized persons. Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, oktober 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.