EBP: meer dan twee bloedkweken afnemen bij neutropene patiënt?

In deze EBP buigen verpleegkundigen zich over de vraag: hoeveel setjes bloedkweken in een koortsepisode zijn er nodig om een infectie uit te sluiten?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

CASUS

Patiënten met hematologische maligniteiten worden behandeld met een hoge dosis chemotherapie. Hierdoor komen zij in een langdurig neutropene fase (neutrofielen <0.5, leukocyten <1.0) en hebben zij langer dan zeven dagen een sterk verminderde afweer. Daarbij is koorts soms het enige symptoom van een onderliggende infectie. Bij de eerste koortsepisode worden twee bloedkweken afgenomen, perifeer (venapunctie) en uit de centraal veneuze katheter (CVC). Het komt regelmatig voor dat patiënten koorts houden of binnen 48 uur na het starten van empirische antibioticaopnieuw koorts ontwikkelen. Het afnemen van bloedkweken terwijl de

0
1161

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.