Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Met professionele musici op de ic voelen patiënten zich niet zo alleen’

Professionele musici die spelen aan het bed van ic-patiënten waardoor zij eindelijk even hun trieste situatie kunnen vergeten. Dat is de formule van MuzIC. 8 ziekenhuizen maken er gebruik van.
Gitarist Sytse Bakker en violist Maria Eldering zijn 2 van de muzikanten die namens MuzIC spelen op ic-afdelingen. Foto MuzIC

Voorzitter en oprichter van de stichting MuzIC is ic-verpleegkundige Lorette Gijsbers (50), werkzaam in het Spaarne Gasthuis. Nursing vroeg haar naar de meerwaarde van muziek en adviezen voor niet-gespecialiseerde verpleegkundigen.

Lorette Gijsbers, voorzitter en oprichter MuzIC. Foto Mark van den Brink

1 Waarom is muziek voor ic-patiënten zo belangrijk?

‘We hadden een ernstig zieke patiënt op de afdeling en zijn neef, Remy van Kesteren, beroemd harpist, kwam voor hem harp spelen. Iedereen was ontroerd door dit optreden. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan denk. Daar begon het idee voor MuzIC.

Muziek is zeker geen medicijn, maar kan mensen wel hoop, plezier, ontlading en ontspanning geven. Patiënten vergeten hun trieste situatie en komen, omdat de muziek live gespeeld wordt, weer in contact met de buitenwereld. Juist op de ic is dat belangrijk, want mensen voelen zich daar heel alleen. Interacties met een musicus kunnen op de hele afdeling voor meer rust zorgen.’

2 Wat kenmerkt MuzIC?

‘De samenwerking met wetenschappers, zoals neuromuziekwetenschapper Artur Jaschke. Hij doet onderzoek naar de therapeutische werking van muziek en zit ook in het bestuur.

Musici krijgen scholing door ic-professionals en al getrainde musici, in samenwerking met een acteur en zorgverleners van de afdeling waar ze spelen. De muzikant zal nooit meteen aan het bed gaan staan, maar enige afstand houden.

Tijdens de interactie wordt die afstand geleidelijk aan kleiner. Hierna volgt vaak een gesprek naar aanleiding van de muziek, waarna de muzikant kan inspelen op wensen van een patiënt of van naasten.

Ook bereiden we musici voor op een plotselinge verslechtering in de situatie van de patiënt. De musici bespelen vooral snaarinstrumenten, zoals gitaar, harp, cello en viool, met gedempt geluid. Binnenkort krijgen we ook een pianist.’

3 Hoe kunnen niet-gespecialiseerde verpleegkundigen muziek gebruiken in hun werk?

‘Muziek kan op allerlei momenten in de zorg waardevol zijn, bijvoorbeeld bij revalidatie of om mensen met dementie ontspanning te geven. Op miraclesofmusic.nl staat een documentaire over de kracht van muziek.

Als je je verdiept in de onderzoeken naar de therapeutische werking van muziek, en aan patiënten en naasten vraagt hoe muziek hen zou kunnen helpen, word je vanzelf creatief.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.