Compressietherapie: zwachtelen met klittenband

Klittenbandzwachtels hebben veel voordelen, en zouden wel eens de toekomst van het zwachtelen kunnen zijn. Wat moet je weten over deze vorm van compressietherapie? Wondconsulent Eveline Jongen spijkert je kennis bij.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
zwachtelen
Veel cliënten kunnen leren de klittenbandzwachtels zelf aan te brengen en bij te stellen gedurende de dag. (Foto: Jonathan Vos)

In de verpleegkundige volksmond heten ze klittenbandzwachtels of ook wel ‘wraps’, maar de officiële naam is Adjustable Compression Devices (ACD**). Kenmerkend zijn de banden die je om het betreffende lichaamsdeel vouwt. Het woord adjustable zegt het al: met ACD kun je de druk die de zwachtel geeft eenvoudig bijstellen, door de banden strakker te trekken of juist losser te doen. Er zijn klittenbandzwachtels voor onderbenen, bovenbenen, knieen, voeten, tenen, armen en handen. Sommige merken ACD’s bestaan enkel uit de banden, andere hebben een onderkous of onderlaag

0
7290

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.