Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder onverwachte overlijdens dankzij early warning score

Wanneer verpleegkundigen protocolmatig early warning scores (EWS) berekenen, zijn er minder onverwachte overlijdens. Dat concludeert verpleegkundige en verplegingswetenschapper Filip Haegdorens.
vergrootglas

Haegdorens deed onderzoek onder meer dan 60.000 patiënten. Bij grofweg de helft van die patiënten werden elke 12 uur 6 vitale functies gemeten en een EWS berekend. Als de EWS daar aanleiding toe gaf, verhoogden de verpleegkundigen de frequentie van het observeren en indien nodig waarschuwden ze een arts.

Vaker controle

Uit de resultaten van de studie bleek dat verpleegkundigen die volgens het EWS-protocol werkten, vaker de vitale functies controleerden, met name bij patiënten die klinisch achteruit gingen.

Minder vaak overlijden

Patiënten die volgens het EWS-protocol gevolgd werden, kwamen dan ook minder vaak te overlijden. Daarbij werd niet alleen gekeken naar de overlijdens op de afdeling, maar ook naar overlijdens op de ic indien de patiënt daarnaartoe werd overgebracht.

Niet blind varen op EWS

Haegdorens merkt bij zijn onderzoeksresultaten op dat de EWS ook vals-positieve uitslagen kan geven. Verpleegkundigen en artsen moeten daarop bedacht zijn en niet blind varen op enkel de EWS. Zo voorkomen ze dat patiënten onnodig belastende en dure onderzoeken en therapieën moeten ondergaan.

Voordelen van meer hbo-verpleegkundigen

In een andere deelstudie van zijn promotieonderzoek vond Haegedorens ten slotte dat de mortaliteit omlaag ging als er méér verpleegkundigen per patiënt waren. En ook dat het opleidingsniveau van invloed was: als er meer verpleegkundigen met een bachelordiploma werkten, bleken er minder patiënten onverwacht te sterven.

Het onderzoek

Het totale promotieonderzoek vond plaats op meer dan 20 afdelingen van Belgische ziekenhuizen, gedurende een periode van 1,5 jaar.

Filip Haegdorens. The effect of a rapid response system on patient outcomes in Belgian acute hospitals. Proefschrift Universiteit Antwerpen, februari 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.