Mondproblemen door chemo of bestraling

Veel patiënten met chemo- of radiotherapie krijgen er last van: orale mucositis. Deze pijnlijke bijwerking kan verstrekkende gevolgen hebben. Door tijdige behandeling is echter veel leed te voorkomen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
toothache

Bij patiënten met orale mucositis is het mondslijmvlies aangetast door een toxische ontstekingsreactie, als gevolg van chemo- of radiotherapie in het hoofd-halsgebied. Dit zorgt voor geïrriteerde en kapotte mondslijmvliezen, wat erg pijnlijk is. Eten, drinken en praten gaat steeds moeilijker en lukt soms zelfs helemaal niet meer, afhankelijk van het stadium (zie kader). Het is een van de meest verzwakkende bijwerkingen bij chemo- of radiotherapie1 met soms verstrekkende gevolgen, zoals het moeten inzetten van sondevoeding of staken of uitstellen van de behandeling.

Nieuwe richtlijn

Voorheen was er vooral aandacht voor symptoombestrijding,

0
459

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.