‘Niet-operatieve pijn onvoldoende gemeten’

Pijn meten na een operatie gaat goed in de Nederlandse ziekenhuizen, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Alleen bij patiënten zonder operatie lopen pijnmetingen nog tien jaar achter.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Niet-operatieve pijn meten gaat nog lang niet zo goed als operatieve pijn meten
Niet-operatieve pijn meten gaat nog lang niet zo goed als operatieve pijn meten. (Foto: Shutterstock)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine april 2017.

Het gaat goed met pijnmetingen bij postoperatieve patiënten, zo meldt het IGZ-rapport ‘Het resultaat telt – ziekenhuizen’.1 Sinds 2007 krijgen patiënten na een operatie in elk Nederlands ziekenhuis de vraag om hun pijn in te schatten. Dit gebeurt vooral op de verkoeverkamers en op verpleegafdelingen, via de Numeric Rating Scale (0 – geen pijn / 10 – ondraaglijk), of via een schuifje op een meetlat: de Visual Analogue Score (VAS). Verder heeft elk ziekenhuis een protocol postoperatieve pijnbehandeling. En de meeste ziekenhuizen hebben een pijnservice: meestal een team van pijnverpleegkundigen en anesthesiologen

0
350

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.