Nursing Challenge: amoxicilline

Amoxicilline is een penicilline met een breed werkingsspectrum. Het wordt voorgeschreven bij onder meer lucht- en urineweginfecties. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

7 Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen?

Zie ook het kader. Bacteriële middelen kunnen het normale evenwicht tussen bacteriën en schimmels verstoren met diarree en gist- en schimmelinfecties als gevolg.

Een orale of vaginale candida-infectie komt voor bij 1-10% van de gebruikers van amoxicilline. Amoxicilline kan aanleiding geven tot maagdarmklachten, een droge mond, smaakstoornissen en huidreacties.

Tandverkleuring bij gebruik van vloeibare amoxicilline is meestal weg te poetsen

Innemen tijdens de maaltijd kan maagdarmklachten verminderen. De maagdarmklachten gaan vanzelf over, maar waarschuw de arts als de patiënt meerdere malen diarree met buikkrampen heeft.2,4

De huidreacties treden meestal op binnen 3 tot

0
4404

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.