Nursing Challenge: ileus

Bij een ileus is sprake van een darmafsluiting met vaak heftige klachten, zoals koliekachtige buikpijn en braken. Een onbehandelde ileus kan levensbedreigend zijn. Wat zijn de verpleegkundige interventies bij de behandeling? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Na de behandeling van de oorzaak van de mechanische ileus, kunnen hoogopgaande klysma’s en/of laxantia zoals macrogol de passage van de ontlasting bevorderen.2 Datzelfde geldt bij een ileus door te veel ontlasting in de darmen. Hoes vult aan: ‘Oraal laxeren heeft alleen zin als de darmen rommelen.’ Door de prikkelende werking van een klysma komen de darmen mogelijk in beweging en de ontlasting op gang. Dit kan er ook voor zorgen dat de gassen uit de darmen kunnen ontsnappen in de vorm van winden. Uiteindelijk zal de buik minder opgezet en pijnlijk aanvoelen.
Bij een postoperatieve paralytische ileus moet

2
7519

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.