Oncologie: doel en middelen bij targeted therapy

Doelgerichte therapie wint steeds meer terrein in de oncologie. Helaas zijn de bijwerkingen soms zo belastend voor de patiënt, dat hij met de behandeling moet stoppen. Waar let je op bij patiënten die deze targeted therapy krijgen?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Targeted therapy

Dit artikel is verschenen in Nursing januari 2016.

Bij targeted therapy (doelgerichte therapie) worden patiënten met kanker behandeld met medicatie die de deling van kankercellen verhindert of kankercellen doodt, door specifieke moleculen te remmen die een tumor nodig heeft om te overleven.1 In tegenstelling tot chemo- en radiotherapie, laat doelgerichte therapie gezonde cellen relatief ongemoeid. ‘Ruim vijftien jaar geleden kregen wij als verpleegkundigen in de oncologie voor het eerst te maken met doelgerichte therapieën’, vertelt José Koldenhof, oncologieverpleegkundige en klinisch epidemioloog in het UMC Utrecht. ‘Het aantal middelen is inmiddels de vijftig gepasseerd, en er zijn nog steeds

0
325

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.