Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Ouderen bereiken gezondheidsdoelen samen met casemanager

Ouderen kunnen onder begeleiding van een casemanager vooruitgang boeken op door henzelf gestelde gezondheidsdoelen. Dat is een van de conclusies die specialist ouderengeneeskunde Wanda Rietkerk trekt in haar proefschrift.
vergrootglas

In het onderzoek stelden 233 kwetsbare ouderen (75+) samen met een casemanager doelen op het gebied van zelf gekozen gezondheidsproblemen. Voor elk doel gaven de deelnemende ouderen op een visuele schaal met blije tot verdrietige gezichten aan hoe ernstig het probleem nu was, en waar ze over een jaar wilden staan. Dit werd later omgezet naar een score tussen 0 en 10.

Samen acties bedenken

Samen met de casemanager bedachten de deelnemers welke acties zij konden ondernemen om hun doel te bereiken. Als de deelnemers dachten dat hun doel niet haalbaar zou zijn, stimuleerde de casemanager om ofwel haalbare doelen te stellen of om de acties aan te passen. De ouderen stelden elk zo’n 3 doelen. Veelal hadden de doelen betrekking op lichamelijke gezondheid, mobiliteit, ondersteuning, mentale gezondheid en pijn.

Lichamelijke gezondheid

De ouderen bereikten binnen een jaar bijna driekwart van hun doelen. Ze ervoeren gemiddeld 2,5 punten vooruitgang op de doelen. Doelen op het gebied van lichamelijke gezondheid werden het vaakst gehaald, en doelen voor mobiliteit en pijn het minst vaak.

Wanda Rietkerk. Tailoring care for older adults. Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, april 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.