Overzicht van veel gebruikte antibiotica

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem voor de gezondheid van mens en dier. Toch zijn antibiotica nog altijd hard nodig voor de bestrijding van infecties door bacteriën.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Antibiotica vallen onder de antimicrobiële middelen, oftewel middelen voor het bestrijden van microorganismen als bacteriën, schimmels, gisten en protozoën. Antibiotica zijn echter alleen werkzaam tegen amibacteriën. Ze worden – op basis van hun werkingsmechanisme – ingedeeld in verschillende klassen.1

Er zijn voor antibiotica allerlei aangrijpingspunten om de celprocessen van bacteriën te verstoren. Zo verhinderen penicillinen zoals amoxicilline dat bacteriën stoff en maken die hun celwand nodig heeft. Zonder goede celwand gaan bacteriën dood. Andere antibiotica verhinderen de groei vermeerdering van bacteriën door het kopiëren van het DNA in de cel te saboteren

1
4195

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.