Niet-pluisgevoel van verpleegkundigen

Iedere verpleegkundige kent het gevoel: je weet dat er iets niet in orde is met je patiënt, maar je kunt niet benoemen wat. Met het niet-pluisgevoel herkennen verpleegkundigen achteruitgang van patiënten nog voordat sprake is van objectieve achteruitgang van vitale functies. Om het niet-pluisgevoel beter te verwoorden is er een nieuw instrument: de DENWIS.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Verpleegkundige Tanja Bruins kan tal van situaties noemen waarin zij een niet-pluisgevoel had. Onlangs nog, toen een patiënt met dementie vanuit huis werd opgenomen in een woonzorgcentrum van Amstelring waar Bruins werkt. ‘Het dag- en nachtritme van meneer was in de war, hij was erg onrustig en plaste in de hoek van zijn kamer. Zijn vitale parameters waren in orde. Je zou kunnen denken: de signalen passen bij de onrust van een dementerende. Maar mijn gevoel zei iets anders. Ik adviseerde de arts om de urine te testen.’ De arts stemde

0
1346

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.