Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Postoperatief een urinekatheter verwijderen: beter eerder of later?

Moet je een urineverblijfskatheter postoperatief zo snel mogelijk verwijderen, of geeft dat hoger risico op urineretentie? Verpleegkundige Jeanne-Marie Nollen* zocht het uit.
Jeanne-Marie Nollen Foto: LUMC
Premium

Wat hebben jullie onderzocht?

‘Over

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Interessant artikel! Ik werk op een GRZ-afdeling en wij zijn gespecialiseerd in de zorgpaden voor COPD, hartfalen, orthopedie, oncologie en post-covid. Het gebeurt vaak dat bij de patiënten in het ziekenhuis vlak voor overplaatsing naar ons de katheter eruit gehaald wordt. Over het algemeen zijn wij daar niet blij mee en zit de katheter er binnen de kortste keren weer in. Zeker bij de COPD-ers zien we uitputting door nachten slecht slapen door veel vaak beetjes moeten plassen. Ze hebben er de kracht niet voor, ook niet met een po in bed. De katheter geeft ze een betere nachtrust, waardoor ze overdag beter presteren op de therapie, waardoor de conditie verbetert en na een aantal dagen kan de katheter er alsnog uit.
   Ben benieuwd wat er uit zo’n onderzoek zou komen als dit vanuit dit perspectief bekeken zou worden.

   • Beste Nicolette, we hebben je reactie voorgelegd aan Jeanne-Marie Nollen. Dit is haar antwoord:

    Beste Nicolette, dank voor je waardevolle reactie. In ons onderzoek hebben we gekeken naar het ideale scenario voor de postoperatieve patiënt: namelijk zonder complicaties en zonder co-morbiditeit. Het beeld wat je schetst betreft dan ook een andere populatie met een duidelijk andere uitgangspositie. De functie van de urinekatheter is ook anders. Blijven kijken naar de individuele patiënt en hierbij de voors en tegens tegen elkaar afwegen is hierbij belangrijk. Het zou ontzettend interessant zijn om te kijken naar groepen patiënten waarbij andere overwegingen meespelen ten aanzien van de urinekatheter.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.