Rechtszaak: Dodelijke sondefout

Verpleegkundige E. voerde wel controles uit na het plaatsen van een neusmaagsonde, maar merkte niet dat de sonde in de long zat. De patiënte overleed later aan de gevolgen van een aspiratiepneumonie.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
verpleegkundige achter bedgordijn
Foto: Arno Massee

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine februari 2017.

Op 9 mei 2011 werd de 13-jarige L. opgenomen in het UZ Gent omdat haar ouders zich zorgen maakten over haar eetprobleem. ’s Avonds bracht verpleegkundige E. een neusmaagsonde bij haar in. Ze voerde vervolgens controles uit, maar merkte niet dat de sonde in de linkerlong zat. Het meisje overleed tien dagen later aan de gevolgen van een aspiratiepneumonie. Op 14 december jl. deed de rechtbank van Oost-Vlaanderen uitspraak in deze zaak. Volgens de rechtbank kan een verpleegkundige een maagsonde verkeerd plaatsen, maar E. controleerde daarna ‘niet zorgvuldig’.

‘Voor het inbrengen van
0
501

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.