Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: rol verpleegkundigen in eerstelijns ouderenzorg nog onduidelijk

In de zorg voor thuiswonende ouderen worden nog niet alle mogelijkheden van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants benut. Een duidelijke visie op de rol van deze zorgprofessionals ontbreekt. Dat concludeert verplegingswetenschapper Marleen Lovink op basis van een deelstudie van haar promotieonderzoek.
vergrootglas

Lovink sprak met huisartsen, physician assistants, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen over de zorg voor thuiswonende ouderen. Uit interviews en focusgroepen bleek dat de taken die deze zorgprofessionals uitvoeren verschillen tussen, maar ook binnen de groepen.

Het is in de wijk niet altijd duidelijk wie welke verantwoordelijkheden heeft

Obstakels

Het is niet altijd duidelijk wie welke verantwoordelijkheden heeft. Ook laat de coördinatie van zorg soms te wensen over. Een verpleegkundige gaf bijvoorbeeld aan dat ze wel eens langsging bij een patiënt voor screening, omdat de huisartsenpraktijk niet had doorgegeven dat die screening al gebeurd was. De bereidheid van huisartsen om verantwoordelijkheden te delen met verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten verschilt van arts tot arts. Ook is de vergoeding vanuit de verzekering niet altijd goed geregeld voor verpleegkundig specialisten.

Voordelen

Wel zagen de geïnterviewden de meerwaarde van de verschillende zorgprofessionals in de wijk. Een voorbeeld daarvan is de meer holistische kijk van de verpleegkundigen. Door de introductie van verpleegkundig specialisten en physician assistants krijgen de huisartsen een meer coördinerende rol. Ook verschuift hun focus naar de complexere patiënten.

Marleen Lovink. The impact and organization of skill mix change in healthcare for older people. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, december 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.