Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spieren groeien door eiwit en lichaamsbeweging voor het slapen gaan

Wanneer ouderen voor het slapen gaan eiwit innemen én bewegen, stimuleert dit de aanmaak van spiereiwitten meer dan wanneer ze alleen maar eiwit innemen.
vergrootglas

Dat concludeert voedingswetenschapper Imre Kouw op basis van een deelstudie van haar promotieonderzoek.

Dit artikel vind je ook in Nursing-magazine februari 2019 (verschijning: 1 februari)

Spiermassa belangrijk

De bevindingen van Kouw zijn belangrijk omdat een lage spiermassa bij ouderen ervoor kan zorgen dat zij moeite hebben met dagelijkse activiteiten, en dat het risico op een ziekenhuisopname en de opnameduur toenemen. Daarnaast kan een korte ziekenhuisopname de spiermassa snel doen afnemen, met drie tot vier procent in vijf dagen, zoals Kouw laat zien in haar promotieonderzoek.

Voeding voor stimuleren spiermassa

Ook onderzocht Kouw verschillende voedingsstrategieën om de aanmaak van spiermassa te stimuleren. Zulke strategieën zouden patiënten kunnen helpen om spiermassa (weer) op te bouwen op de dagen rondom een operatie of ziekenhuisopname. De combinatie van een grote hoeveelheid eiwit en bewegen voor het slapen bleek inderdaad de spieraanmaak het meeste te stimuleren tijdens de nacht.

Krachttraining

Kouw onderzocht dit bij zestig oudere, maar gezonde mannen van gemiddeld 71 jaar oud. De mannen kwamen een nacht slapen in het laboratorium en kregen voor het slapen gaan een eiwitrijk drankje. Een deel mannen had eerder op de avond ongeveer een uur lang krachttraining gedaan: ze fietsten en deden beenspieroefeningen. Onderzoekers namen op meerdere momenten bloed af gedurende de nacht en spierbiopten voor en na het slapen.

Imre Kouw. Nutritional Strategies to support muscle maintenance in clinical populations. Proefschrift Universiteit Maastricht, december 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.