Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spierstatus van oudere voorspelt herstel na ziekenhuisopname

Oudere patiënten met een grotere spiermassa hebben een grotere overlevingskans in de eerste 3 maanden na een ziekenhuisopname. Dat is een van de bevindingen die arts interne geneeskunde Jeanine van Ancum presenteert in haar proefschrift.
vergrootglas

Van Ancum onderzocht in detail wat de effecten waren van spiermassa, spierkracht en spierfunctie bij ouderen (≥ 70 jaar) die opgenomen werden in het ziekenhuis.

Spierkracht en massa

Patiënten met verminderde spierkracht bleken bij opname hoger te scoren op de screening van een aantal geriatrische condities (delier, valrisico, ondervoeding en functionele beperkingen). Ook bleek dat deze patiënten in de 3 maanden na ontslag vaker waren gevallen en niet meer zelfstandig konden wonen. Mannelijke patiënten die bij opname een lagere spiermassa hadden, bleken in de 3 maanden na ontslag vaker te vallen. Dat gold niet voor vrouwen.

De ouderen met verminderde spierkracht vielen vaker

Adviezen voor ziekenhuisopname

Van Ancum stelt in haar proefschrift dat naast de voedingsstatus ook de spierstatus (massa, kracht en functie) meer aandacht moet krijgen bij ziekenhuisopnames. Ook ziet de onderzoekster heil in preventieve spieropbouwende oefeningen en voedingsinterventies, zodat ouderen reserves opbouwen voor een eventuele ‘crisis’ zoals een ziekte of ziekenhuisopname.

Het onderzoek

De studie liep tussen april en december 2015 in het VUmc in Amsterdam. Patiënten van 70 jaar of ouder werden geïncludeerd wanneer zij langer dan 24 uur werden opgenomen op de afdelingen interne geneeskunde, acute opname, traumatologie en orthopedie. Ze werden tot 3 maanden na ontslag gevolgd.

Jeanine van Ancum. Diagnostics, determinants and consequences of poor muscle status during hospitalization. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, januari 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.