Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Spoelen, afkoppelen, flow bepalen: stel je infuusvragen tijdens ExpertHouse

Infuussystemen: er valt altijd iets over bij te leren. Ben je betalend Nursing-abonnee, dan kun je in een gratis online sessie al je infuusvragen stellen aan expert Ton van Boxtel. Deze ExpertHouse* vindt plaats op dinsdag 19 april. Meld je aan!
Infuus prikken met handen verpleegkundige.
Een verpleegkundige brengt een infuus in. Foto Arno Massee.

1 Wat ga je doen in ExpertHouse?

‘We gaan in op veelgestelde vragen van verpleegkundigen over omgaan met en verzorgen van infuussystemen. Mag je een infuus bijvoorbeeld afkoppelen om te douchen? Moet je een centraal veneuze katheter iedere week schoonmaken, en hoe doe je dat dan? Moet je een perifeer infuus meer dan 3 keer per dag spoelen? Wat is de juiste flow op een perifeer infuus? Met hoeveel NaCl 0,9% moet je doorspoelen na AB-toediening? Het gaat om diverse vragen uit de praktijk. Ik hoop dat deelnemers van tevoren veel vragen doorgeven.1

2 Zijn verpleegkundigen voldoende geschoold?

‘In mijn ervaring niet. Maar dat geldt ook voor andere disciplines, zoals medisch specialisten en physician assistants. Je kunt het niemand echt kwalijk nemen. Daarnaast is de meest recente WIP-richtlijn Intravasale Therapie in 2013 verlopen en niet geüpdatet. Ook zijn er veel verschillende disciplines betrokken bij infuustherapie, en niemand voelt zich probleemeigenaar. Hierdoor zijn patiënten de dupe van willekeurig beleid en onvoldoende deskundigheid.

Al jaren pleit ik voor meer invloed van verpleegkundigen. Na voldoende opleiding kunnen zij alle typen infuuskatheters inbrengen en ermee omgaan. In Italië doen verpleegkundigen dit allemaal zelf. Verpleegkundigen in Nederland kunnen meer verantwoordelijkheid nemen. Nu wordt te snel doorverwezen naar een specialist, ook in protocollen.’

3 Wat kan beter in de zorg rond infuustherapie?

‘Er zou een multidisciplinaire richtlijn en/of kwaliteitsstandaard infuusbeleid moeten komen. Zodat we duidelijkheid krijgen over indicaties en gebruik. Maar ook over hoe je moet handelen bij mogelijke complicaties, en hoe je deze kunt voorkomen. Goede scholing van alle betrokken disciplines is daarvoor nodig.

Ik hoop dat verpleegkundigen zich dan sterker én verantwoordelijk voelen voor het infuusbeleid van A tot Z. Laten we leiderschap tonen in de infuustherapie.’

*De online uitzending ‘ExpertHouse Infuustherapie’ vindt plaats op dinsdag 19 april 2022, van 15.00 tot 17.00 uur. Ben je betalend abonnee van Nursing en TVZ? Meld je dan aan via deze link.

Noot
1. Mail je vraag naar nursing@bsl.nl o.v.v. Infuussystemen.

Ton van Boxtel.
Ton van Boxtel,
Expert verpleegkunde in infuusbeleid
Expertise: Infuustherapie

Wat kun je voor collega’s betekenen? ‘Ik kan hun vragen over ‘state of the art’ infuusbeleid beantwoorden. En ondersteunen bij uitbreiding van hun expertise in infuusbeleid.’

Ton van Boxtel maakt deel uit van het Expert Netwerk Verpleegkunde (ENV). Het ENV wil verpleegkundigen en experts stimuleren hun kennis te delen en elkaar te inspireren. Het netwerk is voor iedere betalende abonnee van Nursing en TVZ beschikbaar en telt inmiddels tientallen experts die je om advies kunt vragen.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben dan wel.erg benieuwd hoe en wanneer er voor een duidelijke richtlijn komt…en niet alleen meer duidelijkheid voor degene die meedoen aan dit (of een ander) webinar. Als t om kennis gaat over protokol of werkwijze lijkt mij dat deze voor iedereen beschikbaar moet zijn.
    Want ja er zijn veel verschillende meningen en ‘uitvoeringswensen.’ met daardoor? veel onduidelijkheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.