Omgaan met patiënten met de Roos van Leary

Patiënten zijn overgeleverd aan de discipline van een ziekenhuis en iedereen gaat daar weer anders mee om. De een zet zijn stekels op, de ander bemoeit zich overal mee, weer een ander trekt zich terug. Wat zou het veel tijd en energie schelen als je daar op een effectieve manier mee om zou kunnen gaan. De Roos van Leary helpt je als verpleegkundige hierbij.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine oktober 2016

Er zijn verschillende manieren om het gedrag van de patiënt positief te beïnvloeden. Bijvoorbeeld aan de hand van de Roos van Leary. Dit is een klassiek instrument uit de jaren 50 van de vorige eeuw, en bedacht om je zogenaamde ‘cirkel van invloed’ te vergroten door de interactie te begrijpen en beïnvloeden. Roos van Leary-deskundige Bert van Dijk1 moderniseerde het model tot de Roos van Leary 2.0 en werkte daarbij acht herkenbare strategieën uit die mensen kunnen gebruiken om situaties te hanteren: als leider, helper, ondersteuner, volger, stille, opstandige, grenzensteller of

0
816

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.