Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Teamtraining verpleegkundigen: de moeite waard?

Om verpleegkundige teams naar een hoger plan te tillen, worden dikwijls trainingen gegeven in communiceren en samenwerking. Maar hebben deze trainingen echt het beoogde effect? Trainer Mark de Jong zet de voor- en nadelen naast elkaar.
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Als trainer verzorg ik zelf wekelijks teamtrainingen in de zorg. In die rol hoor ik vaak reacties van teams over een eerdere teamtraining die ze gehad hebben en hun ervaringen. Daarin zijn teams heel wisselend. Ik hoor grofweg twee soorten trainingen. Trainingen die vooral aandacht gaven aan kennisoverdracht worden interessant gevonden maar blijken weinig verandering in de praktijk te brengen. Trainingen die meer met de praktijk aan de slag gingen blijken wisselend effectief. Een paar rollenspellen over communicatie of feedback kunnen effect hebben, maar alleen als deelnemers daarna aangezet worden tot verandering van hun gedrag in de praktijk. Trainingen eindigen dan en om eerlijk te zijn, hier heb ik mezelf ook regelmatig schuldig aan gemaakt, met succes! In plaats van met de vraag wat ga jij hier nu in de praktijk mee doen? Doe een voornemen, maak dit concreet! Mogen we je hier aan houden? Wat ga je daarmee bereiken? Wie checkt of je hier nu wat mee gedaan hebt? Wat zijn obstakels die je eerder tegen hebben gehouden of nu tegen zouden kunnen houden? Hoe ga je voorkomen dat deze je nu tegenhouden? Als mensen die vragen kunnen beantwoorden, zie je steeds vaker dat er gedragsverandering optreed in de praktijk en dat is naar mijn mening, uiteindelijk waar dat hele trainen om draait.

   Jan van Baardewijk
   zorgteamtraining.nl

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.