Ziekte van Parkinson: terugschakelen en de tijd nemen

De richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson’ is herzien. Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten in ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis? Nursing geeft tips, in samenwerking met drie verpleegkundige experts: Herma Lennaerts, Myriam Schrauwen en Winny DePaepe1.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
(foto iStock)

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine april 2016

1 Houd rekening met traagheid

Traagheid in handelen, denken, bewegen en communiceren is een van de hoofdsymptomen van Parkinson, naast trillen en stijfheid. Door de ziekte raken de hersencellen in de zogenaamde ‘zwarte kern’ (substantia nigra) hersenen beschadigd. Er wordt onvoldoende dopamine in de zwarte kern aangemaakt. Het gevolg: traagheid en stijfheid. Naast het tekort aan dopamine is er ook een teveel aan het stofje acetylcholine. Dat veroorzaakt het beven bij Parkinson. ‘Een verpleegkundige is gewend om op hoog tempo te werken, maar dat moet je bij de zorg voor een

0
1435

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.