Totaal parenterale voeding: minder bloedbaaninfecties door locken met taurolidine

Bij veneuze katheters die gelockt worden met 2% taurolidine treden minder kathetergerelateerde bloedbaaninfecties (KGBI’s) op dan bij katheters die gelockt worden met 0,9% NaCl of heparine.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten met darmfalen die thuis totaal parenterale voeding (TPV) krijgen, een deelstudie van het promotieonderzoek van AIOS Yannick Wouters. Een vergelijkende literatuurstudie bevestigde zijn bevindingen. Op basis van een andere, retrospectieve studie concludeert Wouters daarnaast dat locken met taurolidine ook op de lange termijn veilig en effectief is.

Repareren beschadigde katheters

Tijdens zijn promotietraject deed Wouters onderzoek naar het repareren van beschadigde katheters. Dit is eenvoudiger dan het vervangen van de hele katheter en het stelt de patiënt niet bloot aan risico’s op complicaties bij die procedure (pneumothorax en bloeding). De beschadigde katheters werden direct afgeklemd en meestal nog dezelfde dag gerepareerd door gespecialiseerd verpleegkundigen.

Na het repareren konden de katheters gemiddeld nog 510 dagen mee en er traden nauwelijks complicaties zoals KGBI’s op. Over het algemeen bleek wel dat katheters sneller beschadigd waren bij jongere patiënten en bij femorale plaatsing van de katheter.

Yannick Wouters. Maintaining venous access in home parenteral nutrition. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, maart 2020.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.