Van uurtje factuurtje naar beloning per zorgprofiel

Wijkverpleegkundigen moeten patiënten gaan indelen in zorgprofielen. En elk zorgprofiel krijgt een vast tarief. Dat is het plan voor de bekostiging van wijkverpleging. Ondertussen doen aanbieders van wijkverpleging zelf onderzoek.

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine december 2016.

Het bekostigingssysteem van wijkverpleging ging in 2015 op de schop. Sindsdien wordt wijkverpleging niet meer vergoed via de AWBZ, maar via de Zorgverzekeringswet (Zvw). Wijkverpleging zit nu in het basispakket. Zorgverzekeraars betalen aanbieders van wijkverpleging voor het aantal minuten geleverde persoonlijke verzorging (pv) of verpleging (vp). Maar dit betalingsmodel verandert vanaf 2020. Staatssecretaris Van Rijn van VWS wil dat zorgverzekeraars hun vergoeding afstemmen op de zorgbehoefte van de patiënt en de passende behandeling. Of, zoals persvoorlichter Bernadet Naber van Actiz stelt: ‘Er moet een einde komen aan een bekostiging die gebaseerd is

0
34

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder