Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase: wat je kunt doen

Onlangs verscheen de herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Verpleegkundig expert en onderzoeker medische oncologie Marlies Peters legt uit hoe je kankerpatiënten met vermoeidheidsklachten kunt ondersteunen. Stimuleren om te bewegen is een belangrijke interventie.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Bernet Ragetli

tekst: Jeroen Wapenaar

1 Wat moet de verpleegkundige doen bij een patiënt met vermoeidheid?

‘Signaleer je vermoeidheid bij een patiënt, benoem dan dat het een van de meest voorkomende symptomen bij kanker is en veel invloed heeft op de kwaliteit van leven’, aldus verpleegkundig expert en onderzoeker Marlies Peters. Zij werkt op de afdeling medische oncologie van het Radboudumc in Nijmegen en zat namens beroepsorganisatie V&VN in de werkgroep die de richtlijn schreef. ‘Veel mensen kunnen vermoeidheid moeilijk duiden: ‘’Het ligt aan mijn leeftijd, ik kom er nooit meer vanaf’’. Of: ‘’het gaat vast sneller over als ik veel rust

0
1639

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.