Huiselijk geweld: wanneer sla je alarm?

Per 1 januari geldt in Nederland de vernieuwde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat doe je als je vermoedt dat er bij jouw patiënt sprake is van huiselijk geweld?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
verpleegkundige trekt aan de bel bij ouderenmishandeling
Voorheen had je nog de keuze om in bepaalde gevallen geen melding te doen, maar volgens de nieuwe meldcode kan dat niet meer. Illustratie: Bernet Ragetli

Hester Diderich, voormalig verpleegkundige op de spoedeisende hulp en mede-projectleider van het afwegingskader van de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling, ziet het geregeld gebeuren. Ouderen die al decennialang getrouwd zijn en elkaar plechtig beloofd hebben altijd voor elkaar te zullen zorgen. Ze willen allebei niet eindigen in een verpleeghuis. ‘En dan krijgt een van hen bijvoorbeeld een hersenbloeding en wil de partner die belofte nakomen,’ vertelt Diderich. ‘Terwijl de zorg veel te zwaar is. De zieke partner wordt bijvoorbeeld niet tijdig verschoond en krijgt doorligwonden en blauwe plekken omdat er te ruw met hem wordt omgegaan.’

De situatie die Diderich

0
3202

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.