Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen: dit zijn obstakels in de communicatie met de huisarts

Er zijn nog de nodige obstakels in de communicatie tussen wijkverpleegkundigen en huisartsenpraktijken. Dat stelt gezondheidswetenschapper Minke Nieuwboer in haar proefschrift.
vergrootglas

Wijkverpleegkundigen en huisartsen gaven in afzonderlijke focusgroepen aan wat volgens hen de communicatie belemmert en faciliteert. Vertrouwen in elkaar en persoonlijk contact zorgen volgens beide groepen voor betere communicatie.

Obstakels

Er zijn ook heel wat obstakels. Zo vinden de verpleegkundigen dat de huisarts moeilijk te bereiken is, niet snel genoeg reageert op hun vragen en niet betrokken genoeg is. Ook hebben ze het idee dat de huisarts niet voldoende weet wat het verpleegkundige beroep behelst.

Verpleegkundigen vinden dat huisartsen niet voldoende weten wat hun beroep behelst

De huisartsen geven op hun beurt aan dat de verpleegkundigen te veel informatie delen die niet medisch relevant is. Daarnaast is het een obstakel dat er onvoldoende vergoeding is voor structureel multidisciplinair overleg.

Opgenomen gesprekken

In een verkennende studie bestudeerde Nieuwboer ook daadwerkelijke gesprekken tussen wijkverpleegkundigen en huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten. De verpleegkundigen namen de gesprekken op nadat ze toestemming hadden gevraagd aan hun gesprekspartner.

Zelfvertrouwen

Uit de opgenomen gesprekken bleek onder andere dat verpleegkundigen met meer zelfvertrouwen kortere en beter gestructureerde gesprekken voerden. Verder begonnen verpleegkundigen het gesprek vaak niet met een duidelijke vraag, gaven ze niet voldoende relevante achtergrondinformatie en gaven ze niet aan hoe urgent hun verzoek was. Ook huisartsen droegen regelmatig bij aan slecht gestructureerde gesprekken vanwege hun communicatiestijl.

Advies

Nieuwboer adviseert dat zowel verpleegkundigen als huisartsen training volgen op het gebied van interprofessionele communicatie.

Minke Nieuwboer. Interprofessional communication and clinical leadership in the development of network-based primary care. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, december 2019.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.