Verpleegkundigen moeten bijwerkingen medicijnen melden’

Medicatiebijwerkingen; iedere verpleegkundige heeft ermee te maken. Sommigen zelfs dagelijks. Toch melden zij die vrijwel nooit aan bijwerkingencentrum Lareb. Waarom niet?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Arno Massee

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine april 2016

Je herinnert je het vast nog: drie jaar geleden raakte het middel Diane-35 in opspraak, omdat dit in Frankrijk van de markt werd gehaald. De reden: een verhoogd risico op trombose als bijwerking. Bij het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb1 stróómden de meldingen binnen van bijwerkingen van Diane-35. Opvallend genoeg betrof het voornamelijk meldingen van vrouwen die de pil zelf gebruikten of van nabestaanden, nauwelijks van artsen of verpleegkundigen. Agnes Kant, directeur Lareb: ‘Omdat trombose een bekende bijwerking van de pil is, verzuimden veel zorgverleners dit te melden. Dat is ontzettend

0
80

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.