Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verzorgen en aspireren van een tracheacanule

Sommige patiënten komen op de verpleegafdeling met een tracheostoma en tracheacanule. Hoe verzorg je die en wat zijn de verpleegkundige aandachtspunten bij het aspireren?
Verzorgen van een tracheacanule
Premium

Fotografie: Onderwijsprogramma Chronische beademing – 

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

    • Ik ben het met de reactie van Barmentlo eens. Nooit mag je een uitzuigcatheter al zuigend inbrengen. Bovendien maak je standaard eerst de binnencanule schoon. Mogelijk is aspireren dan al niet meer nodig. Aspireer zo weinig mogelijk. Het is een belastende handeling voor de client

    • Laten hoesten en dan de binnen canule eruit halen. Heb gelijk wat slijm ‘gevangen’. Zou niet weten waarom je niet zuigend mag inbrengen, je kunt ook pulserend zuigen. De techniek is om te op het goede moment te zuigen en dan zorgen dat je het slijm wegzuigt. Veelal wordt er met de uitzuigcatheter wat rondgeragt, de tracheawand flink beschadigt en de carina bijna geperforeerd en na het zuigen zo snel terugtrekken dan je onderweg het slijm/sputum weer verliest …
     Ruim 40 jaar ervaring op een IC, brochiaaltoilet is een techniek die je niet uit een boekje kunt leren ..

  1. Lees alle reacties
  2. Fijn dat jullie dit onderwerp bespreken echter vind ik het jammer dat er niet een goed onderscheid wordt gemaakt tussen een tracheotomie=tijdelijke opening en een tracheostoma =een blijvende opening.
   Zodra een strottenhoofd wordt verwijderd krijgt iemand een tracheostoma.En daar hoeft geen canule voor geplaatst te worden,als die wel geplaatst moet worden door bijvoorbeeld krimpen van het stoma dan kan deze in zijn geheel in en uit worden geplaatst om de canule te reinigen.Bij een Tracheotomie mag je nooit de buitencanule verwijderen want dan heb je kans op dichtklappen van de tijdelijke opening die gemaakt is in de luchtpijp.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.