Vocht toedienen vóór contrastvloeistof onderzoek: nodig of niet?

Maastrichtse wetenschappers deden onderzoek naar vochttoediening voor contrastvloeistofonderzoek bij patiënten met een verminderde nierfunctie. En trekken het nut ervan in twijfel.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
angiogram van een 48/jarige patiënt met een groot CVA
Angiogram van een 48-jarige patiënt met een groot CVA

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine april 2017.

In tegenstelling tot wat Europese richtlijnen stellen1, is het niet altijd doelmatig om preventief intraveneus vocht toe te dienen bij patiënten met een verminderde nierfunctie die onderzoek met contrastvloeistof moeten ondergaan. Sterker nog, het kan zelfs tot complicaties leiden, zoals hartklachten. Die conclusies trekken onderzoekers van het Maastricht UMC op basis van hun onderzoek dat in februari werd gepubliceerd in Th e Lancet.2

Waarom hydratie?

Intraveneuze vochttoediening voorafgaand aan onderzoek met contrastvloeistof (zoals een CT-scan of angiografie), is bedoeld om de nieren te beschermen en zo contrastnefropathie te voorkomen.

0
409

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.