Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vroege palliatieve oncologische thuiszorg succesvol

Patiënten, verpleegkundigen en artsen zijn positief over vroege palliatieve thuiszorg voor patiënten met geavanceerde kanker. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onco-psychologe Naomi Dhollander.
vergrootglas

Oncologische patiënten met een levensverwachting tussen de 6 en 24 maanden kregen het aanbod om deel te nemen aan een studie naar palliatieve thuiszorg.

In eerste instantie reageerden de meeste patiënten terughoudend, veelal omdat zij dachten nog niet toe te zijn aan palliatieve zorg. Sommigen kenden palliatieve zorg alleen als zorg in de terminale fase. Anderen bleken niet volledig op de hoogte van hun diagnose en prognose. De verpleegkundigen hielpen de patiënten inzien dat palliatieve zorg voor hen relevant was door in de eerste gesprekken te focussen op ziekte-inzicht en het opbouwen van een behandelrelatie.

Sommigen kenden palliatieve zorg alleen als zorg in de terminale fase

Palliatieve zorg direct introduceren

Tijdens en na de studie waren de patiënten positiever over palliatieve thuiszorg. Wel vonden ze de term palliatieve zorg nog steeds vervelend, en stelden ze voor deze te vervangen door supportieve zorg. Sommige van de oncologen waren het daarmee eens. Anderen benadrukten dat er eerder een einde zou moeten komen aan de misverstanden rond palliatieve zorg. De oncologen vonden verder dat palliatieve zorg geïntroduceerd zou moeten worden bij alle oncologische patiënten met metastasen, niet direct als intensieve zorg maar eerder als kennismaking.

Positieve verpleegkundigen

De verpleegkundigen van de thuiszorgteams gaven aan dat zij door de vroege introductie van palliatieve zorg meer aandacht konden geven aan andere zaken dan alleen symptoombestrijding. De mantelzorgers waren ook positief over de vroege palliatieve zorg, maar vonden dat de verpleegkundigen soms te weinig aandacht hadden voor hun welzijn.

Naomi Dhollander. A proposed model for the early integration of palliative home care for advanced cancer patients in Belgium. Proefschrift Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, november 2019.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.