Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: metformine doorslikken op operatiedag maakt geen verschil

Doorslikken van metformine op de dag van een operatie zorgt niet voor betere postoperatieve glucoseregulatie bij patiënten met diabetes type 2.
Foto van een vergrootglas

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine mei 2018

Doorslikken van metformine (een orale bloedglucoseverlager) op de dag van een operatie zorgt niet voor betere postoperatieve glucoseregulatie bij patiënten met diabetes type 2. Dat blijkt uit een deelstudie van het promotieonderzoek van anesthesioloog in opleiding Jorinde Polderman. Samen met collega Abraham Hulst vergeleek ze twee groepen van elk circa 35 patiënten met diabetes type 2 die een electieve operatie moesten ondergaan.

Patiënten in de ene groep staakten hun metforminetabletten 24 uur voor de operatie, patiënten in de andere groep slikten ze door op de dag van de operatie. Wat bleek: beide groepen hadden vrijwel identieke bloedglucosewaarden postoperatief. Het bloedsuikerregulerende effect van metformine is volgens deze studie dus geen reden om wel of niet met deze medicatie te stoppen op de dag van operatie.

Vroeger kregen patiënten met diabetes het advies om voor een operatie tijdelijk te stoppen met metformine. Doorslikken zou een zeldzame, maar ernstige lactaatacidose kunnen veroorzaken. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat dit niet klopt; diabetespatiënten die metformine doorslikken hebben geen verhoogd risico op een lactaatacidose.

Patiënten die metformine doorslikten hadden even hoge bloedsuikerwaarden na de operatie

Ook in het onderzoek van Polderman en Hulst bleken de postoperatieve lactaatwaarden in beide onderzoeksgroepen gelijk, dus staken of doorslikken van metformine maakt ook voor de lactaatwaarden weinig verschil.

Jorinde Polderman. Perioperative hyperglycaemia and its treatment in patients with diabetes mellitus. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, maart 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.