Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap | 5 factoren om moeilijk prikbare patiënten te identificeren

Om te kunnen voorspellen welke volwassen patiënten moeilijk te prikken zijn ofwel moeilijke intraveneuze toegang hebben, ontwikkelde anesthesiemedewerker en onderzoeker Rick van Loon de A-DIVA schaal (Adult – Difficult IntraVenous Access).
vergrootglas

De schaal bevat 5 factoren à 1 punt:

– geschiedenis van moeilijke intraveneuze toegang;
– zorgverlener verwacht een moeilijke intraveneuze toegang bij de patiënt;
– geen palpeerbare vene na plaatsen stuwband;
– geen zichtbare vene na plaatsen stuwband;
– diameter van vene kleiner dan 3 mm na plaatsen stuwband.

Totaalscore 0 of 1 > laag risico op een mislukte prikpoging (4%), score 2 of 3 > verhoogd risico (37%), score 4 of 5 > erg hoog risico (94%). Overweeg bij een hoge score om het infuus te prikken onder echogeleiding of bijvoorbeeld een meer ervaren collega of anesthesioloog te vragen.

Van Loon kwam tot deze 5 factoren op basis van prikpogingen bij meer dan 3500 patiënten in 5 ziekenhuizen in Nederland. Verpleegkundigen en artsen met minimaal 1 jaar ervaring in infuusprikken legden bij deze patiënten perifere infusen aan volgens hun ziekenhuisprotocol. Als het lukte om het infuus te flushen met NaCl 0,9%, dan telde dit als een geslaagde poging.

Overweeg bij een hoge A-DIVA-score om het infuus te prikken onder echogeleiding

Van Loon analyseerde een hele trits aan factoren die invloed zouden kunnen hebben op het prikken van het infuus. Zoals demografische gegevens (bijvoorbeeld geslacht of huidskleur), medische gegevens (bijvoorbeeld medicatiegebruik of dehydratie), technische gegevens (bijvoorbeeld de maat van de canule).

De 5 factoren van de A-DIVA schaal bleken uit al deze factoren de belangrijkste voorspellers voor het slagen van een prikpoging.

Rick van Loon. Difficult peripheral intravenous cannulation. Proefschrift Technische Universiteit Eindhoven, Radboud Universiteit Nijmegen, september 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.