Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Anti-emeticum aprepitant veilig bij fentanyl

Het veel gebruikte anti-emeticum aprepitant verhoogt de concentratie van fentanyl in het bloed niet. Ook maakt het voor de werking niet uit of de fentanylpleister op de bovenarm of op de borstkas zit.
vergrootglas

Dat concludeert internist-oncoloog Evelien Kuip in haar proefschrift. Kuip vermoedde dat aprepitant de concentratie van fentanyl in het bloed zou kunnen verhogen, maar dit bleek niet zo te zijn.

Pleister op bovenarm of borstkas

Ook onderzocht Kuip andere factoren die invloed zouden kunnen hebben op de fentanylconcentratie. Het blijkt niet uit te maken of de patiënt rookt en hoe hoog zijn BMI is. Ook maakt het voor de fentanylconcentratie geen verschil of patiënten de pleister plakken op de bovenarm of de borstkas (andere locaties zijn niet onderzocht). Patiënten kunnen deze plek dus zelf kiezen.

Invloed van orale mucositis of xerostomie

Ten slotte onderzocht Kuip of orale mucositis of xerostomie, veroorzaakt door chemotherapie, invloed kan hebben op de fentanylconcentratie bij sublinguale toediening. Dat blijkt niet zo te zijn. Patiënten met deze klachten hebben vaak moeite om medicatie oraal in te nemen, dus sublinguale inname kan voor hen een uitkomst zijn.

Meer onderzoek nodig

Kuip is van mening dat er meer onderzoek nodig is naar de farmacokinetiek van fentanyl onder specifieke patiëntengroepen, maar zulk onderzoek is moeilijk uit te voeren omdat het vaak te belastend is voor de kwetsbare patiënten.

Evelien Kuip. Fentanyl Pharmacokınetics. Proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam, februari 2019

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.