Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Betekenisvol werk en vrijheid belangrijk om verpleegkundigen te behouden

Autonomie is een belangrijke voorwaarde voor betekenisvol werk – en daarmee voor het behoud van verpleegkundigen. Maar niet elke vorm van autonomie zorgt voor een gevoel van betekenis. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en beleidsadviseur Jitske Both in haar proefschrift.  
Foto van een vergrootglas

Wel belangrijk voor betekenisvol werk zijn individuele autonomie (de vrijheid om zelf je schema’s en procedures te bepalen voor het uitvoeren van je werk) en professionele autonomie (de vrijheid om risico’s te nemen gebaseerd op je professionele oordeel).

Groepsautonomie blijkt daarentegen minder bij te dragen aan betekenisvol werk. Both interviewde 15 zorgverleners die in zelfsturende teams hadden gewerkt over hoe die manier van werken betekenisvol werk beïnvloedde.

Bij zelfsturende werken werden niet alle individuele taleneten benut en was de werkdruk hoog

Zij gaven aan dat bij zelfsturend werken niet alle individuele talenten benut werden en dat de werkdruk hoog was. Dit belemmerde betekenisvol werk voor deze zorgverleners. Both benadrukt dat deze gegevens niet direct te vertalen zijn naar zelfsturende teams in het algemeen.

In een andere deelstudie van het promotieonderzoek reageerden 514 zorgverleners op een enquête over betekenisvol werk en doorgaan met werken. Hieruit bleken dat trouw zijn aan jezelf, inspiratie en visie belangrijk zijn voor kunnen en willen doorwerken. Als zorgverleners in de dagelijkse praktijk merken dat ze niet aan die visie kunnen voldoen, verliezen ze echter de motivatie om te blijven werken.

Jitske Both. Making work meaningful. A way to attract nurses to remain in their jobs. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, december 2020

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.