Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Betere samenwerking eerste en tweede lijn vermindert medicatiefouten na ontslag

Nauwere samenwerking tussen ziekenhuis en eerste lijn kan medicatiefouten rondom ontslag uit het ziekenhuis deels voorkomen. Dat blijkt uit een deelstudie van het promotieonderzoek van apotheker Sara Daliri.
vergrootglas

In de studie werd de standaardzorg rondom ontslag aangevuld met een aantal acties: de apothekersassistent in het ziekenhuis checkte met de teach-back methode of de patiënt de medicatiewijzigingen begreep en zorgde voor een duidelijke medicatie-overdracht naar de eerste lijn.

Huisbezoek na ontslag zinvol

Ook bezocht de openbare apotheker de patiënt binnen 5 dagen aan huis. Bij 52% van de patiënten die deze aanvullende zorg kregen, traden één of meerdere medicatiegerelateerde problemen op. In de groep zonder aanvullende zorg was dat 66%.

Ook konden de patiënten in de interventiegroep beter benoemen wat er veranderd was in hun medicatie tijdens de ziekenhuisopname, en vonden zij bijna allemaal het huisbezoek na ontslag zinvol.

De patiënten kregen na ontslag de apotheker op bezoek

In een andere deelstudie onderzocht Daliri het effect van longitudinale medicatieverificatie: uitgevoerd tijdens opname, bij ontslag en na ontslag bij patiënten thuis. Bij 86% van de patiënten bleek tijdens de verificatie dat er een medicatiewijziging nodig was.

Tijdelijk voorgeschreven ziekenhuismedicatie

Tijdens ziekenhuisopname ging het met name erom dat het medicatiegebruik niet overeen kwam met de voorgeschreven medicatie tijdens opname. Bij ontslag ging het bijvoorbeeld om tijdelijk voorgeschreven ziekenhuismedicatie (zoals slaapmedicatie) die nog gestopt moet worden. Na ontslag waren vaak nog medicatiewijzigingen nodig om het verschil tussen daadwerkelijk gebruikte medicatie en het medicatievoorschrift in de ontslagbrief te corrigeren.

Sara Daliri. Enhancing medication safety for patients during the transition from hospital to home. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, mei 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.