Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: betere verpleegkundige werkomgeving komt veiligheid en zorg ten goede

Verpleegkundigen die hun werkomgeving een hoog cijfer geven, vinden de patiëntveiligheid op hun afdeling beter en de kwaliteit van de zorg hoger. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Brigitte de Brouwer.
vergrootglas

De Brouwer onderzocht de invloed van 8 eigenschappen van een goede verpleegkundige werkomgeving, bijvoorbeeld klinische autonomie en voldoende personeel. Deelnemende verpleegkundigen beoordeelden hun afdeling op elk van de 8 punten. Ook gaven ze een algeheel oordeel over de kwaliteit van zorg, de patiëntveiligheid en of er vaak incidenten voorkwamen. Volgens De Brouwer is de inschatting van verpleegkundigen een goede maat voor de daadwerkelijke veiligheid en kwaliteit van zorg.

Personeel, zorgcultuur en leidinggevende

Het bleek dat verpleegkundigen die hun werkomgeving hoge scores gaven, de veiligheid en kwaliteit van zorg ook hoger inschatten. Van de 8 punten ging het dan het meeste om voldoende personeel, patiëntgerichte zorgcultuur en support van de leidinggevenden. De Brouwer onderzocht of bij de onderzoeksresultaten de mate van ‘ongedaan gelaten zorg’ een rol speelde (zorg die noodzakelijk was maar waaraan verpleegkundigen niet toekwamen). Dat bleek niet het geval.

Zorg die bleef liggen

Wel bleek dat bijna twee derde van de verpleegkundigen tijdens hun laatste shift minimaal 1 zorgtaak had laten liggen vanwege tijdsgebrek. In de meeste gevallen ging het dan om een praatje maken met de patiënt of om het opstellen of updaten van een verpleegplan. In totaal deden bijna 2000 verpleegkundigen in 4 algemene ziekenhuizen mee. De verpleegkundigen werkten op uiteenlopende afdelingen.

Brigitte de Brouwer. Essential elements of an excellent nursing practice environment. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen en Katholieke Universiteit Leuven, augustus 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.