Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: cannabistabletten verminderen chronische buikpijn niet

Medicinale cannabistabletten hebben geen pijnstillend effect op chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. Wel lijken de tabletten een sterk placebo-effect te hebben.
vergrootglas

Dat concludeert biomedisch wetenschapper Marjan de Vries in haar proefschrift. Ze verdeelde 65 patiënten met chronische buikpijn in twee groepen. De ene groep kreeg gedurende vijftig dagen drie maal daags tabletten met 8 milligram THC, een van de werkzame stoffen in medicinale cannabis. De andere groep kreeg placebotabletten.

Daling van pijnscores

Tijdens het onderzoek bleven de patiënten hun gewoonlijke medicatie gebruiken. In de THC-groep daalden de VAS-pijnscores gemiddeld met 40 procent. Een mooie score, maar ook in de placebogroep namen de VAS-scores af met 37 procent. Sommige patiënten in de placebogroep rapporteerden zelfs bijwerkingen van zogenaamde THC-tabletten, of meldden dat ze zich high voelden. Er waren geen verschillen tussen de groepen op het gebied van kwaliteit van leven, eetlust en farmacodynamische parameters. Uit EEG-onderzoek bleek verder dat THC na 50 dagen geen invloed had op de spontane hersenactiviteit en de pijnverwerking.

THC wel werkzaam bij pijn door zenuwschade

De Vries sluit niet uit dat THC pijnstillende effecten kan hebben in andere patiëntengroepen. Zo stelt ze dat er wel bewijs is dat THC werkzaam is tegen vormen van chronische pijn door zenuwschade, zoals MS.

Marjan de Vries. Tetrahydrocannabinol in Chronic Pain. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, november 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.